Olej z czarnuszki

Znany jest już od tysięcy lat i stosowany był zarówno w celach leczniczych, jak i jako naturalny kosmetyk. Olej z czarnuszki to panaceum na wiele dolegliwości, które znajduje coraz częstsze zastosowanie w kosmetyce, a także wykorzystywane jest w produkcji ekologicznych mydeł.

Mała rzecz o szerokim działaniu

Właśnie ten produkt pomaga na wiele problemów związanych ze skórą oraz włosami, przywracając im naturalną równowagę. Działa nawilżająco oraz regenerująco, pozostawiając cerę gładką i miękką jak jeszcze nigdy wcześniej. Często stosowany jest również jako sposób na pozbycie się pierwszych zmarszczek, gdyż może w znacznym stopniu opóźnić procesy starzenia się skóry. Zdobywające coraz większą popularność mydła z olejem z czarnuszki pomagają w takich schorzeniach skórnych jak:

  • trądzik
  • grzybica
  • łuszczyca
  • egzema
  • drobne pęknięcia skóry
  • wysypka
  • oparzenia

Stosowany jest również w leczeniu łupieżu, trudno gojących się ran oraz łojotoku, a także jako lek na alergie skórne. Co więcej, nierafinowany olej z czarnuszki ma silne cechy odżywcze, bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. W jego składzie znajdziemy m.in. kwasy tłuszczowe nienasycone oraz nasycone, naturalne tokoferole czy biotynę. Poleca się go przy pielęgnacji włosów (szczególnie poddawanych częstemu farbowaniu), a także skóry, ze względu na jego właściwości nawilżające oraz opóźniające starzenie. Poza tym, wiele osób docenia jego właściwości rozgrzewające, oczyszczające oraz uspokajające. Ten naturalny produkt wytwarzany jest wyłącznie z nasion z upraw ekologicznych.

Polecane produkty