Do czego możesz wykorzystać olej z opuncji figowej?

figa%20olej.jpg

Jak pozyskiwany jest olej z opuncji figowej?

Olej z opuncji figowej jest postrzegany jako jeden z najbardziej luksusowych olei na świecie. Tłoczony jest na zimno z pestek opuncji figowej, która naturalnie rośnie na terenach Ameryki Łacińskiej, w południowej Europie oraz w Afryce. Zbiory opuncji figowej odbywają się tylko raz w roku. Najpierw, miąższ owocu jest suszony, a następnie wybiera się z niego pesteczki. To właśnie z nich tłoczony jest olej. Proces powstawania olejku z opuncji figowej trwa bardzo długo, ponieważ do powstania 1 litra, potrzebne jest aż około 500 kg owoców opuncji figowej. Można się przez to domyślić, że olej z opuncji figowej nie należy do najtańszych. Właśnie dlatego, olej z opuncji figowej nazywany jest najbardziej luksusowym olejkiem na świecie.

Właściwości oleju z opuncji figowej

Naturalny olej z opuncji figowej z powodzeniem mogą stosować osoby z różnymi typami skóry. Olejek ten jest w 100% naturalny, a więc ryzyko wystąpienia alergii jest bardzo małe. Olej z opuncji figowej zawiera mnóstwo wspaniałych substancji, które korzystnie wpłyną na Twoją skórę. Olejek zawiera kwas linolowy omega-6, który nawilża i uelastycznia skórę, a także poprawia jej ogólny wygląd. Znajdzie się w nim również kwas lipidowy, który dodatkowo wzmacnia warstwę lipidową w skórze, co korzystnie wpływa na gojenie się ran oraz odbudowę skóry po podrażnieniach. Fitosterole, czyli kolejna substancja, którą można znaleźć w oleju opuncji figowej, mają podobne właściwości co kwas lipidowy. Umacniają one barierę na skórze, co powstrzymuje odwodnienie skóry. Olejek z opuncji figowej zawiera także witaminę E, która spowalnia proces starzenia się skóry.

Działanie oleju z opuncji figowej

Olej z opuncji figowej posiada wspaniałe właściwości dla skóry. Olejek ten wykazuje intensywne działanie przeciwzmarszczkowe, napinające i ujędrniające. Przez to, bywa nazywany “naturalnym botoksem. Z powodzeniem powinny po niego sięgnąć osoby chcące uniknąć przedwczesnych zmarszczek lub te, które są na etapie walki z nimi. Naturalny olej z opuncji figowej pomoże Ci zatrzymać młody wygląd skóry na długi czas. Przy pomocy pipety, wystarczy zaaplikować kilka kropel na twarz, dekolt lub ciało, a następnie delikatnie wmasować. Piękny zapach i odprężający masaż pozwoli Ci na błogi relaks, podczas którego zapomnisz o zaprzątających Ci głowę zmartwieniach. Olejek warto stosować po umyciu twarzy - rano i wieczorem.

Zastosowanie naturalnego oleju z opuncji figowej

Naturalny olej z opuncji figowej możesz stosować samodzielnie - bezpośrednio aplikując go na skórę lub dodać kilka kropel do kremu czy maski do włosów. Łącząc olej z opuncji figowej z kwasem hialuronowym można otrzymać domowy płyn do demakijażu, który poradzi sobie nawet z wodoodpornymi kosmetykami. Dodanie olejku do kremu wzmocni jego działanie i ułatwi jego wchłanianie się w skórę. Z kolei jeśli dodasz kilka kropel do maski lub odżywki do włosów, olejek stworzy na nich warstwę ochronną, minimalizując możliwość uszkodzenia przez najróżniejsze czynniki. Brzmi nieźle, prawda? Chcesz przekonać się na własnej skórze o działaniu naturalnego oleju z opuncji figowej? Zapraszamy więc na naszą stronę internetową.